2. § 3 znie:
(1)
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (ďalej len ministerstvo”) upraví všeobecne záväzným právnym predpisom požiadavky na
a) potraviny živočíšneho pôvodu,
b) potraviny rastlinného pôvodu vrátane čerstvého ovocia, čerstvej zeleniny, zemiakov a ostatných poľnohospodárskych produktov, zmiešané potraviny vrátane nápojov okrem spotrebiteľsky balených minerálnych vôd a pramenitých vôd,
c) geneticky modifikované potraviny,
d) označovanie potravín,
e) poľnohospodárske produkty a potraviny predávané priamo konečnému spotrebiteľovi,
f) označovanie poľnohospodárskych produktov určených na priamu ľudskú spotrebu a potravín označených dobrovoľnými údajmi a ich používanie na účely propagácie a marketingu,
g) zásady odberu vzoriek a metódy ich skúšania.
(2)
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky (ďalej len ministerstvo zdravotníctva”) upraví všeobecne záväzným právnym predpisom
a) hygienické požiadavky na konštrukciu, usporiadanie a vybavenie potravinárskych prevádzkarní,
b) požiadavky na epidemiologicky rizikové činnosti výroby potravín,
c) požiadavky na nové potraviny,1b
d) mikrobiologické požiadavky na potraviny a na obaly určené na ich balenie, ktoré neupravujú osobitné predpisy,1f
e) požiadavky na materiály a predmety určené na styk s potravinami,
f) požiadavky na potraviny a potravinové prísady ošetrené ionizujúcim žiarením,
g) požiadavky na potraviny určené na osobitné výživové účely a výživové doplnky,
h) požiadavky na kontaminanty v potravinách,
i) požiadavky na rezíduá prípravkov na ochranu rastlín,
j) požiadavky na extrakčné rozpúšťadlá,
k) požiadavky na osobitné prísady do potravín,
l) požiadavky na prírodnú minerálnu vodu, pramenitú vodu a balenú pitnú vodu,
m) požiadavky na používanie aromatických látok v potravinách pre dojčatá a malé deti,
n) požiadavky na pridávanie vitamínov a minerálnych látok do potravín a obmedzenie používania niektorých iných látok pri výrobe potravín.