dnes je 29.3.2024

Input:

Účtovanie stravných lístkov

22.6.2017, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.5.2 Účtovanie stravných lístkov

Ing. Vladimír Bartoš, daňový poradca Baker Tilly Slovakia; Ing. Štefan Gažo, Baker Tilly Slovakia; Ing. Ivan Bulánek; Ing. Eva Mihalíková

Stravovanie zamestnancov upravuje § 152 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len: „Zákonník práce”), ktorý ukladá zamestnávateľovi povinnosť zabezpečiť zamestnancom stravovanie:

  • poskytnutím jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja v priebehu pracovnej zmeny vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo

  • prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, pričom cenou jedla sa rozumie hodnota stravovacej poukážky.

Nárok na poskytnutie stravy má každý zamestnanec, ktorý počas pracovnej zmeny